Is er wi-fi op Cuba? Ja, maar …

Als er iets is wat ik in een razendsnel tempo heb zien veranderen in Cuba, dan is het de toegang tot het internet. Daar waar ik na mijn reis in 2012 amper nog contact kon houden met Cubaanse connecties, word ik in 2020 wekelijks gecontacteerd van over het water met de vraag hoe het gaat. Ondertussen zijn ook meer en meer Cubanen bereikbaar via mobiele data. De meesten hebben een sim-kaart en eigen smartphone. Helaas is regelmatig geconnecteerd zijn er alleen voor de happy few die over voldoende financiële middelen beschikken om data aan te kopen.

Hoe connecteer jij je als reiziger nu op het internet?

etecsa internet wifi cuba

Hoe blijf je in contact met je vrienden terwijl jij geniet van je vakantie? Overweeg je 2 weken lang een strandstoel te bezetten in één van de talrijke all-inclusive hotels die het eiland rijk is, maak je dan vooral geen zorgen. Wi-fi in overvloed als je er het dubbele van de prijs voor wil betalen. En anders? Wel, leer dan maar beter over de geheimen van het internet want je gaat op een onvoorspelbare wi-fi-ontdekkingstour.

Will there be wi-fi or not, that’s the question! 

Mijn internetervaring over mijn reizen heen schets ik graag even voor je. In 2012 was mijn enige point of access de computer in het hotel als het hotel daar dan al over beschikte. Een hotel jawel, toen ik nog onnozel en onwetend genoeg was om de staat te sponsoren. De voorloper van een voos cybercafe dus terwijl dat die cafés bij ons al terug sloten dankzij het succes van de smartphone. Dan nog ingelogd geraken op die computer via een uniek paswoord dat enkel door het enige communicatiebedrijf van het eiland kon geleverd worden. Ofwel ging je zelf uren in de rij staan ‘a lo cubano’ en betaalde je een eerlijke prijs om je toegang tot internet te bemachtigen, ofwel kocht je die op de zwarte markt of een hotel waar je sowieso meer betaalde. En oh ja, zo één kaartje gaf recht op een uur internet. Een uur! 

IMG_20170329_144435.jpg

Een paar reizen later kreeg het internetpunt in het hotel concurrentie van het wifi-plein, te vinden rond het kantoor waar je dat internetkaartje koopt. Zij stelden plots hun wi-fi ter beschikking en dit voor maximaal 10 meter rondom het gebouw waardoor iedereen die zich internet kon permitteren, zich daar met een frisse kola dicht bij elkaar schaarde om een vleugje connectie mee te pikken. 

Een reis daarna beschikte elke stad wel over meerdere wifi-spots en waren er meer plaatsen die je in staat stelden met de andere wereld te communiceren. Let wel, zo een internetkaart aankopen is ook de dag van vandaag nog noodzakelijk. Voor die service moet betaald worden en de overheid kijkt dankzij je uniek paswoord wel graag mee naar wat je uitspookt. Geen nood, een kleine reizigersgarnaal laten ze met rust. Hoe ga je op zoek naar zo een wifi-plein? Easy! De plaats of het park waar zowel locals als toeristen massaal verzamelen, daar vind je gegarandeerd wi-fi! Meestal in de buurt van een groot hotel, een park, een winkel van Etecsa of populaire plaats. 

Ondertussen is het ook mogelijk dat een casa particular je toegang tot internet kan verlenen. De ervaring leert dat dit vaak (nog) niet optimaal is en je best nog steeds een wifi-plein opzoekt. Spring dus nog niet meteen in de lucht als je casa particular uitpakt met wi-fi, test het eerst en sla dan een kreet van vreugde of weet te verbergen hoe ontgoocheld je bent. In grote hotels heb je doorgaans dat probleem veel minder. 

wifi op Cuba hotel internettoegang havana

Het viel me ook op dat meer en meer bars en restaurant wi-fi beloven als je er iets nuttigt. Soms lukt dat en soms is toevallig de modem kapot. Loop best niet blindelings een zaak binnen op zoek naar wi-fi.

De internetkaarten die je koopt kunnen een gebruiksduur hebben van een uur tot vijf uur. Belangrijk is om je na elke sessie te deconnecteren of iemand ander surft verder op jouw kaartje. Op openbare plaatsen en grote hotels is het normaal voldoende om je browser dicht te doen en je wi-fi af te zetten. In een casa check je het best even. Ik heb al net iets te veel deelnemers moeten troosten met het verdwijnen van hun kostbare uren internet zonder er zelf gebruik van te kunnen maken.   

Stel dat je connectie regelmatig wegvalt of je foto voor Instagram maar niet opgeladen raakt, blijf dan vooral kalm en bedenk dat dit de situatie is waar elke Cubaan in zit. Het internet voor hen even duur is en ze amper voldoende inkomen hebben om per maand rond te komen. En dat internet tot 10 jaar geleden voor hen nog de ‘ver-van-mijn-bedshow’ was. Over de toeren die Cubanen uithalen om zich te connecteren en dat bij voorkeur gratis, is iets wat je hen best zelf eens vraagt. De verhalen zijn soms hilarisch en tegelijkertijd schrijnend. Gelukkig is er ook voor hen nu veel meer mogelijk maar helaas is regelmatig internetgebruik voorlopig enkel voor hen die buitenlandse geldschieters hebben of er dankzij de opstart van een zelfstandige business in slagen internet thuis te hebben. Internet is er nog steeds niet voor elke Cubaan.    



Dus ja, er is wi-fi op Cuba!
En neen, het is niet gratis!
Connecteren kan in hotels, wifi-spots en met een beetje geluk in je casa particular of een restaurant.



Wat met een lokale sim-kaart aanschaffen?

Ja, dat kan je zeker! Een Cubaans nummer kost je 1000 CUP en gemiddeld twee uur wachten in de rij alvorens je ze helpen. Iemand wat extra betalen en het in jouw plaats laten doen, kan uiteraard ook. Je zal een aantal GB en belminuten samen met je Cubaans nummer krijgen. Je kan extra opladen door kaartjes te kopen maar ik laad mijn saldo altijd op via een website. Even wachten op een goede promo van Cubacel en aankopen maar. Zo heb je vaak voor 22 EUR meer dan 10 GB aan data en kan je 100 sms’en versturen en 90 minuten bellen.

Beslis je om toch geen lokaal Cubaans nummer te nemen? Een goede raad om teleurstellingen tegen te gaan: zeg je lief alvast goodbye en beloof geen dagelijkse facetime tenzij hij je Belgisch mobiel nummer oplaadt zodat je toch bereikbaar blijft. Waarschuw je moeder dat geen nieuws goed nieuws is. Zie je reis naar Cuba als een social detox en doe alsof je smartphone of het internet niet bestaat! Zo een ontwenningskuur is hier momenteel gratis!


Wil je weten waar je internetkaarten koopt? Wat zijn gangbare regels bij aankoop? Of waar vind ik die gegeerde wifi-spot?

Het zijn vragen waar ik allemaal het antwoord op weet. Vertrek je graag voorbereid op reis, contacteer me!

PS: Op dit vlak verandert er veel en snel dus de kans dat mijn laatste info over internettoegang iets minder up-to-date is, is bijzonder reëel.

Vorige
Vorige

5 manieren van transport in Cuba

Volgende
Volgende

7 redenen om in coronatijd toch naar Cuba te reizen