Money, money, money, … in Cuba it’s not so funny

Je kent het wel. Je vertrekt op reis buiten Europa en daar komt dé valuta-stress. Moet ik geld wisselen bij mijn bank in België? Welke munt neem ik mee? En hoeveel dan? Kan ik daar geld afhalen? Je pluist je reisgids uit en zoekt op het wereldwijde web naar het juiste antwoord. Resultaat? Je weet nog steeds niet hoeveel je moet meenemen en waar je wisselt voor de beste koers.

Goed nieuws voor als je binnenkort richting het tropische eiland vertrekt: naar Cuba neem je euro mee. En beter nog, heel veel dingen ter plaatse zal je ook in euro betalen. Je fronst met je wenkbrauwen? Begrijpelijk en geheel logisch. Want wie betaalt er nu in centrum Caraïben met zijn eigen munt? Je helemaal uitleggen hoe dat komt, zou me te ver leiden. Ik wil me vooral focussen op wat jij moet weten om makkelijk(er) te reizen.

5 financiële weetjes om onbezorgd(er) in Cuba te reizen


1. Breng zoveel euro mee als je denkt ter plaatse te besteden

Per hoofd mag je zo’n 5.000 euro invoeren. Geloof me vrij, daar zou je vlotjes over kunnen gaan als je 3 weken verblijft in de beste hotels en een privé-jacht huurt om van het ene eiland naar het andere te varen. Maar als vrolijke backpacker of wie gaat rondreizen en in casas particulares verblijft, kom je met een derde van dat bedrag ook toe als je 2 tot 3 weken daar bent. Wil je weten hoe duur of goedkoop een reis naar Cuba kan zijn? Lees dan even hier!

2. Wisselen in de bank of net niet?

Beiden kunnen maar weet dat je bij de bank een zeer slechte wisselkoers zal krijgen.  Wissel je op een net iets minder legale manier op straat of in je casa (hoewel die manier reed zo ingeburgerd is dat ze bijna legaal lijkt) dan moet je weten of je die persoon kan vertrouwen. En dat je niet opgetrommeld wordt met vals geld of met de briefjes van de oude munt die niets meer waard zijn. Wisselen via je casa particular lijkt me de veiligste optie.

3. De juiste wisselkoers

Bestaat niet! Bij de bank en wisselkantoren zal je altijd dezelfde rate krijgen, de wisselkoers die opgelegd wordt door de overheid.
Een jaar geleden kreeg je op deze plaatsen voor 1 euro ongeveer 25 Cubaanse peso. Maar daar is de plaatselijke markt meteen opgesprongen. De nood aan vreemde deviezen is in Cuba zo groot dat iedereen op straat je een pak meer peso wil geven voor de euro’s die jij in je tas zitten hebt. Ik maakte reeds alle wisselkoersen mee met als hoogtepunt 200 Cubaanse peso voor 1 euro. Geloof me, dan pas wordt je reis een pak goedkoper en wil je zoveel mogelijk in peso betalen! De wisselkoers op straat schommelt van dag tot dag. Ondertussen wijzigde ook de officiële wisselkoers in een poging om de zwarte markt tegen te gaan. Bij een wisselkantoor ontving je in februari 2023 zo’n 120 peso voor elke euro. Deze rate wordt constant aangehouden. Bevraag dus bij een aantal betrouwbare mensen wat de huidige wisselkoers is, op straat wel te verstaan. Ik heb de voorbije jaren nog nooit problemen gehad met het wisselen van geld of het ontvangen van valse biljetten.

4. Wat je met euro kan betalen in Cuba

Wel, behoorlijk veel eigenlijk. Alle gelegaliseerde accommodatie die je boekt, zal je een prijs geven in euro. Boek je activiteiten, dan zal je ook dit kunnen betalen in euro. Vervoer tussen de provincies of grote steden, zal je kunnen betalen in euro. De lokale bussen zullen nog in Cubaanse peso moeten betaald worden. Al denk ik dat elke Cubaan wel euro zal aanvaarden. Stel dat je enkel prijzen krijgt in USD, vraag dan meteen of je kan betalen in euro. Ook in restaurants zie ik dat het menu vaak enkel geafficheerd is in de lokale munt maar in de meeste restaurants zal je ook kunnen betalen in euro. Hou altijd in het achterhoofd: het Cubaanse volk heeft euro of dollar nodig om basisproducten te kunnen kopen. Dus jouw geld is altijd welkom.

Wat je wel nog zal betalen in Cubaanse peso, zijn vermoedelijk de entreegelden in alle door de overheid gerunde zaken zoals musea. Of wanneer je van de plaatselijke boer een mango of avocado koopt. Je pizza uit het vuistje of die heerlijke verse guarapo (sap van suikerriet) betaal je ook met Cubaanse peso.

5. Geld afhalen of betalen met mijn bankkaart

Aan de geldautomaten kan je Cubaanse peso afhalen met een visa -of mastercard op voorwaarde dat je geen klant bent bij een Amerikaanse bank. Reken op lange rijen aan de bank om geld af te halen aan die slechte wisselkoers. Voor de duidelijkheid, er komen geen euro-biljetten uit de bankautomaten!

Betalen met een bankkaart op restaurant of in een casa particular? Vergeet het! En als het je wel lukt, laat het me dan vooral weten.

Waar je wél terechtkan met je bankkaart en paspoort, zijn de MLC-winkels waar je uitsluitend met bankkaart kan betalen (als het internet werkt). Ik betaal met een Visa-kaart, MasterCard en Bpaid-kaart en dit gebeurt telkens probleemloos.

Mijn advies is om niet teveel euro voor peso te wisselen wanneer je aankomt, maar afwachten hoe vlot je met euro kan betalen en waar het betalen met Cubaanse peso de enige optie is.

Nog nooit zijn wij zo met geld bezig geweest op reis als deze reis in Cuba. Gewoon omdat het zo een complex gegeven is en omdat je niet zomaar geld gaat afhalen aan voordelige wisselkoersen. Neem liever een paar 100 euro teveel mee dan te weinig!
— An en Jeroen reisden in mei 2022 naar Cuba met hun gezin

Nog vragen? Of wil je weten wat de hel een MLC-winkel is? En wat je er kan vinden? Shoot!

Vorige
Vorige

De beste reistijd om naar Cuba te gaan

Volgende
Volgende

De Cubaanse truken van de malecón