De beste reistijd om naar Cuba te gaan

Ik krijg de vraag wel vaker. Ik wil volgend jaar naar Cuba. Maar wat is de beste reisperiode?

Toegegeven, ik heb mijn voorkeur wanneer ik het liefst onder de Cubaanse zon zit. Net zoals er periodes zijn wanneer ik Cuba liever kwijt, dan rijk ben. Maar dat is hoe ik in elkaar zit. De beste reistijd richting Cuba hangt - wat mij betreft - een beetje van jezelf af.

Ik zal het je al meteen héél makkelijk maken: eigenlijk kan je naar Cuba reizen het hele jaar door. Wat vind jij belangrijk tijdens je reis? Je wil enkel bakken en braden? Of verliest je haar spontaan aan stijl bij een hoge vochtigheidsgraad en durf je dan de straat niet meer op? Altijd al eens een orkaan van dichtbij willen meemaken? Temperaturen die probleemloos aanleunen bij verwoestende woestijnse hitte? Cuba has it all! 

Eén ding garandeer ik je met zekerheid: met een t-shirt en short trotseer je het hele jaar door de vaak aangenaam warme dagtemperaturen.

Cuba kent twee seizoenen

Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden: in Cuba regent en stormt het bepaalde maanden net iets heviger dan de rest van het jaar. Love it or hate it. 

Van december tot juni valt er af en toe wel eens een bui.  Echt met bakken uit de hemel vallen, doet het vanaf juli met kans op enkele plaatselijke uitspattingen tot eind november. Geen paniek. Het mag dan wel stortregenen maar de kans dat je een volledige dag opgesloten zit in je kamer wegens slecht weer, komt zelden voor. Tenzij één of andere orkaan zich in de buurt ontwikkelt en Cuba in de ban houdt. Dan durft het wel eens dagen na elkaar grijs zijn zonder een streep zon aan de hemel. Heb je pech, dan breekt de hel los en volg je de raad van de locals op. Cuba weet als geen ander eiland om te gaan met orkanen. Ze passeren regelmatig en ondertussen weet iedereen hier op gepaste wijze te reageren. Bovendien is Cuba zo een langgerekt eiland dat het kan stormen in Santiago de Cuba terwijl de zon haar ding doet in Havana. Het orkaanseizoen is van juni tot en met november. Vaak blijft het eiland zelfs gepaard van hevige orkanen en komen ze er met enkele zuchten van een cycloon vanaf. Persoonlijk houdt het orkaanseizoen me niet tegen om naar Cuba te reizen.  Van december tot en met mei zijn er duidelijk minder buien tot zelfs soms verschillende opeenvolgende weken dat er geen druppel valt.  

Op reis in de winter naar Cuba? 

Ja! Wanneer in België de temperaturen richting vriespunt gaan, start ook de winter in Cuba. Voor de Cubanen de hel, voor ons de hemel. Overdag stijgen de temperaturen makkelijk tot 27°C. Je houdt ‘s nachts best een jas of fleece bij de hand. Het kwik durft er van december tot begin maart dalen tot - hou je vast - maar liefst 10°C. Dat is het moment waarop Cubanen hun Millet bovenhalen, kousen als handschoenen en onderbroeken als muts dienen. I kid you not. Sokken in slippers is helaas een dagelijks ritueel.  Dit zijn dus de koudste maanden van het jaar. De rest van het jaar zakken de nachttemperaturen slechts tot ongeveer 20°C. 

Aan welke temperaturen mag ik me verwachten?

Tel bij de dagtemperaturen tijdens de winter ongeveer 5 tot 7 graden bij tijdens de zomer. Behalve in Santiago de Cuba. Ga je voor extreem hittegeweld? Dan is deze stad en omgeving de beste keuze! Temperaturen lopen hier in juli en augustus op tot soms wel 40°C. Dat is zweten zonder ook maar één poot uit te steken. Dus als je van plan bent om carnaval te vieren in juli, be prepared! Van maart tot en met mei vind ik het klimaat aangenaam. De kans op regen is bijzonder klein en de temperaturen zijn nog draaglijk. Ook ‘s nachts hoef ik geen extra pull mee. Oktober en november zijn ook best prettig maar is de kans op een bui nog altijd groot. Oh ja, met een paraplu op straat lopen die je beschermt tegen de zon, is in Cuba de norm. 

Heerst er eigenlijk een vochtig klimaat op Cuba?

Jawel. En je kan al raden dat tijdens het orkaanseizoen (juni tot en met november), wanneer de temperaturen het hoogst zijn, de lucht het vochtigst is. Van december tot juni heerst er nog steeds een hoge luchtvochtigheid, hetzij iets aangenamer en makkelijker te verdragen. Cubanen lopen zelf ook vaak rond met een handdoek of een verlepte zakdoek, om overtollig vocht op te vangen.

Is het koeler in de bergen?

Wanneer je richting Sierra Maestra of Topes de Collantes gaat, zijn de temperaturen iets lager. Overdag zal je daar weinig van merken. Het zijn vooral de nachten die iets frisser kunnen zijn. Maar de Belgische winter wordt het nooit.


Mijn reisadvies

Denk na wat jij belangrijk vindt op reis. Ga je door het dolle heen wanneer een wolk de helderblauwe hemel verstoort, dan ga je misschien beter niet tijdens het orkaanseizoen. Heb je daarentegen nood aan wat afkoeling als je op het strand ligt, dan zijn juli tot en met oktober betere maanden. Hou dan rekening met meer kans op regen. Ben je geen rasechte strandhanger, dan zou ik zeggen dat je op gelijk welk moment van het jaar naar Cuba kan reizen. Als het dan al eens regent, zijn er vaak genoeg culturele dingen te doen of te bezoeken. Of je gaat iets eten of drinken terwijl de bui overtrekt. Of je trekt je er geen bal van aan! De hitte ontvluchten kan meestal in gelijk welke bar of restaurant waar ofwel de ventilator draait of de airco koelt. Tenminste als er elektriciteit is.

Als je iemand bent die graag de natuur intrekt, hou je best ook rekening met glibberige paden bezaaid met modder. Fun verzekerd maar stevige schoenen zijn dan wel aangeraden.  

Een slechte periode om op reis te gaan naar Cuba is er - naar mijn mening - niet.

Heb je vragen over het klimaat of Cuba in het algemeen? Ik beantwoord ze graag!

Foto’s op deze pagina van An Verstuyft en Dimitri Verledens.

Vorige
Vorige

Dit neem je mee in je bagage naar Cuba

Volgende
Volgende

Money, money, money, … in Cuba it’s not so funny