Liever corona in mijn lijf dan een vaccin

Of dat is toch hoe ik het begrijp als mensen me bellen om hun vaccin te weigeren. Of echt alles uit de kast halen om toch maar niet AstraZeneca te krijgen. De commentaren op social media zijn soms te gek voor woorden.

Ik versta het niet. Sorry. Waarom precies zou je meer schrik hebben van een vaccin dan van het virus zelf? Een vraag die ik regelmatig wel eens wil stellen aan tegensputterende burgers. Ik begrijp waarom je twijfelt. De media maakt het ons niet bepaald makkelijk om 100% overtuigd te zijn van de efficiëntie van een vaccin. Het lijkt alsof ze weinig begaan zijn met de impact van hun woorden. Jammer. Triest. Een zelfde boodschap is volgens mij op een minder bedreigende manier te benaderen. Een overheid en medische wereld die blijven overtuigen dat een vaccin nog altijd veel minder gezondheidsrisico’s kent dan het virus zelf. Zij die in de frontlinie ten strijde trekken om misschien ooit jouw dierbaren te redden. Want zolang je niet van dichtbij zag wat het virus uitvreet, zie je misschien ook niet meteen het antwoord op de vraag waarom je je best wél laat vaccineren. 

vaccinatie Mechelen

Laat duidelijk zijn. Ik neem het je niet kwalijk.

Mijn leven als contact tracer

Sinds februari 2021 maak ik deel uit van een team dat zich dagelijks stort op een moeilijk te temmen lijst van mensen die net positief getest zijn op covid. Mijn thuisbasis: Mechelen. Ik ben geen contact tracer pur sang. Als ik je bel, doe ik dat uit een oprechte bezorgdheid. Ik wil weten hoe het met je gaat. Ik ben er niet om je vervelende vragen te stellen of opnieuw je hele waslijst van contacten op te vragen. Controleren of je wel in quarantaine zit, doe ik evenmin. Je mag liegen tegen mij als schaamte je overmant, maar je helpt er jezelf niet verder mee. En je naast familielid of de vrienden van de sportclub al helemaal niet. Dat mijn werk compleet nutteloos is, is het schoonste compliment dat ik tot nu reeds kreeg. Die enkele telefoons waar ik zelfs de kans niet kreeg mezelf voor te stellen niet meegerekend. 

Gelukkig word ik ook dagelijks overladen met fijne reacties van mensen die appreciëren wat ik doe. Mensen die blij zijn dat er eindelijk iemand tijd maakt om naar hen te luisteren. Telefoongesprekken waar ook ik heel veel hoop en energie uit haal. Ik merk dezelfde ervaringen bij mijn collega’s.

Mechelen heeft bijzondere burgers. En de diversiteit van mijn stad maakt mijn job bijzonder interessant.

Ik schrijf vandaag omdat de cijfers nog steeds pijn doen als ik ze zie. En ik wil net zoals jij het antwoord op de vraag: wanneer? Wanneer zal dit eindigen? Het zal niet voor morgen zijn. Ik vrees ook niet voor volgende maand en wie weet ook niet voor dit jaar. Maar één ding weet ik wel: als we ons nu eens gewoon allemaal toch massaal laten vaccineren? Zodat iedereen bescherming geniet. Een besmetting is niet uitgesloten maar ik kan je vertellen dat je minder ziek zal zijn mét vaccin. En neen, dat is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wel op mijn ervaringen van persoonlijke gesprekken die ik had met unieke mensen. Ik hoor aan de telefoon wat corona doet. En ik hoor ondertussen ook al wat het vaccin doet. Mooi is dat. 

Helaas. Het klopt wat ze schrijven in de media. Je bent gevaccineerd en toch ben je besmet. Kan! In februari sprak ik nog met een kranige 85-jarige wiens partner op intensieve zorg lag. Of een dochter die net te horen kreeg dat haar vader van 75 in kunstmatige coma werd gebracht. Vandaag hoor ik die verhalen minder. En jawel, dat dankzij een vaccin. Eind april spreek ik met een echtpaar van 80 jaar die verbaasd zijn te horen dat ze positief getest zijn. Symptomen nihil. Ze zijn opgelucht reeds gevaccineerd te zijn. En jawel, er zijn ook exemplaren met lichte symptomen maar wel met de reflex: wat zou het niet geweest zijn zonder vaccin? En zoals dat bij iedere ziekte is, als je lichaam niet opgewassen is tegen zo een aanval, kan je het ook met vaccin nog zwaar te pakken krijgen.

Sommige dingen die ik te horen krijg, doen je beseffen hoe corona aan je kan vreten.

Hoe denk jij dat ik me voel als ik hoor dat de persoon die ik enkele dagen eerder aan de lijn had, werd opgenomen in het ziekenhuis? Of erger, overleed aan de gevolgen van corona. Steeds vaker gaat het over jonge, sportieve mensen. Een beetje zoals ik maar dan minder sportief. Eerlijk? Dat ze dan maar snel dat vaccin in mijn lijf rammen.  

Een alleenstaande moeder die haar kinderen niet meer kan entertainen. Laat staan hun maaltijden bereiden of ze in bed leggen. En niemand die je huis binnen mag om je te helpen. Een besmetting heeft meer gevolgen dan waar je op het eerste zich bij stilstaat. 

Een ondraaglijke pijn op de borst en een huisarts die je niet kan bereiken. Met alles wat ik zie en weet, kan ik alleen maar bewondering en respect hebben voor zij die zorg toedienen. Je bent in paniek omdat je al enkele dagen besmet bent. Het noorden ben je kwijt en ik hoor de angst in je stem. 

Je bent besmet en steekt jouw partner enkele dagen later ook aan. Raar, want je slaapt en eet apart. Je hebt het geluk over twee toiletten te beschikken. En de badkamer die jullie delen, verlucht en ontsmet je dagelijks. En toch dringt het virus sneller door dan je denkt. Gevolg? Je partner mag nog eens tien dagen extra in quarantaine. En wat met je kinderen? Met een beetje malchance zitten zij een maand in quarantaine. Je begrijpt het niet? Ik in het begin ook niet. Maar no stress. Als ik je ooit aan de lijn heb, leg ik het met veel plezier aan je uit.     

Dus neen, noem me alstublieft geen contact tracer. Ik ben niet de zoveelste die je opbelt om te weten met wie je waar gehangen hebt. Ik ben er om te horen of je iets nodig hebt. En om alles nog eens duidelijk met je te overlopen. Mijn favoriete scenario aan de telefoon? Single of iedereen in het gezin positief. Dan ben je er op tien dagen vanaf en regel ik wel hulp als je zelf geen boodschappen kan doen.  

Ik werk in een fantastisch team die dezelfde empathie met me delen. Straffe mensen die tot het uiterste gaan en dat uit een bezorgdheid om jou. Krachtpatsers met een sterke emotionele weerstand waar ik mee kan discussiëren over jouw gezondheid.

Want hier draait het niet om ons, maar om jou.  

vaccin Mechelen

Call agent in het vaccinatiecentrum

Ik was nog maar net gewoon aan het ritme van een telefoongesprek of een huisbezoek aan iemand die positief testte, toen mijn volgende uitdaging op de loer lag. Het team van de lokale contact tracing moet mee zijn schouders zetten onder de uitrol van het callcenter van het vaccinatiecentrum van Mechelen. Prima. Mijn coördinator vraagt me het callcenter officieel te zegenen en zes uur aan de telefoon te zitten om de burger bij te staan. De eerste uitnodigingen waren immers reeds verstuurd. Ik wist niet hoe het systeem werkte. Ik wist niet hoe het vaccinatiecentrum draaide. En ik had vast geen antwoord op je vraag. Als ik je toen aan de lijn kreeg en ik kwam wat twijfelend over, dan snap je nu vast waarom. De maand die volgde was een zoektocht naar hoe je het systeem van die afspraken bediende. Een zoektocht naar veel antwoorden. 

vaccineren in Mechelen

We zijn mei en ik zoek nog steeds naar antwoorden. In maart was niet geheel duidelijk hoe het in elkaar zat met mensen die zich niet meer konden verplaatsen naar het vaccinatiecentrum in de Nekkerhal. Er kwam de onrust van AstraZeneca en het wachten op beslissingen van het EMA. Wat we in april vertelden aan zwangere vrouwen is ondertussen achterhaald. De onduidelijkheden rond de reservelijsten bezorgde ons vele vragen. En nu is het worstelen met al je vragen over je vakantieplannen en je afspraken die roet in het eten gooien. En vergeet vooral ook niet dat elk vaccinatiecentrum er een andere strategie op mag aanhouden. Dat maakt onze job er echt niet makkelijker op. Begin je het beetje te snappen waarom we soms aarzelen aan de telefoon? Of waarom je enkele minuten in de wacht hangt?

Ik doe dit uiteraard niet alleen. Ondertussen telt de ploeg van het callcenter om en bij de 50 personen. Een mengeling van betaalde medewerkers en vrijwilligers. En laat ik het nu even over die laatste groep hebben.

Zowel het callcenter als het vaccinatiecentrum redt het niet zonder de ontembare inzet van deze enthousiastelingen.

Het zijn zij die het mogelijk maken dat jij gevaccineerd wordt. Hun animo ontroert me mateloos. Mijn mond valt open als ik lees hoe ze met vervelende telefoons en rare vragen omgaan. Hoe ze hun liefde en leed delen met de rest van de groep. Hoe graag ze shiften draaien, soms op een eenzame zolderkamer. Vrijwilligers die blij worden om deel te mogen uitmaken van iets wat hopelijk snel tot de geschiedenis behoort. En grappig, dat zijn ze ook. Het is echt fantastisch om zien hoe op zo een korte tijd een band kan ontstaan tussen onbekenden. Ik zag ze mét mondmasker toen ik hen mocht voorbereiden op hun rol in het callcenter. Ik ken al hun namen maar hun gezichten niet. Die komen pas tevoorschijn tijdens regelmatige virtuele dates. Wanneer we met 50 mogen samenhokken, hoop ik ze allemaal persoonlijk te ontmoeten. Samen klinken op wat we klaar speelden.

Maar dus terug naar die heuse vaccinatiecampagne. Want ook jij snapt niet waarom die zo traag gaat. Waarom jij nog niet aan de beurt was maar je jongere buur wel. Waarom de hele straat Pfizer krijgt maar alleen jij AstraZeneca. Waarom in godsnaam jij niet zelf mag beslissen welk vaccin je krijgt. Ik kan jullie één ding garanderen. Dagelijks zijn héél veel mensen in de weer om je zo snel mogelijk te kunnen vaccineren. Wanneer het vaccinatiecentrum open is, gaan we ‘s avonds tot het uiterste om geen vaccins verloren te laten gaan. En ja, dat is leuk als we om 18u00 nog Sinterklaas mogen spelen. Helaas komt niet iedereen meteen aan de beurt die op de reservelijst staat. Maar wees gerust, ze worden wel degelijk gebruikt. 

Je houdt het niet voor mogelijk hoe ruim de rekbaarheid van flexibiliteit in deze situatie is.

Elk dag is een avontuur. Elke dag is zoeken naar een pasklare oplossing. Elke dag is omspringen met veranderende regels en adviezen. Corona en vaccins kwamen plots en verrassen ons allemaal. Ik kan sommige beslissingen van onze regeringen ook niet begrijpen maar ik begrijp wel dat ze niet kunnen toveren en het voor hen ook een zoektocht is. En net daarom moeten we soms wachten op antwoorden. En jij dus ook.

Als je dus beslist om ons uit te schelden aan de telefoon omdat we je vaccin niet kunnen wijzigen of je data niet kunnen veranderen zoals jij dat wenst, bedenk dan dat er aan de andere kant van de lijn mensen zitten die gewoon hun best doen. Dreigen dat je een advocaat op ons zal afsturen, hoeft niet. Ons geld aanbieden om van vaccin te wisselen, is verleidelijk maar doen we toch maar niet. Wensen dat je liever in Brussel woonde, mag maar besef hoe prachtig de ziel van Mechelen is. En als je in een furie beslist om één van onze ministers te bellen, laat dan ook even aan ons het telefoonnummer weten. Wij zitten ook nog wel met wat vragen. 

Besluit?

Corona doodt. Corona kent geen grenzen. Corona kent geen leeftijd.
Vaccins beschermen. Vaccins redden levens. Vaccins maken minder ziek.
Denk dus nog eens na als je twijfelt. Er zijn ondertussen al genoeg mensen voor wie het vaccin te laat kwam.

Groetjes,

Sara
Zij die je liever altijd vrolijk aan de telefoon heeft.

Vorige
Vorige

Groepsreizen met G Adventures

Volgende
Volgende

Muziek voor instant happiness