Zijn Cubanen meesters in het oplichten?

Misschien!

Velen willen wat extra verdienen om brood op de plank te krijgen of hun kinderen mét boekentas naar school te laten gaan. Is je dingen proberen te verkopen voor het dubbele van de prijs dan oplichterij? Of dat ze een commissie krijgen door jou binnen te leiden in een bepaald restaurant? Ik laat aan jou de keuze! Om de situatie van een Cubaan te begrijpen en hun handelingen te verstaan, moet je eerst wél een aantal dingen weten.

We schrijven 01 januari 2021. Covid zet de wereld op zijn kop. Naties gaan anders denken. Onderhandelingen komen in een stroomversnelling. Knopen worden doorgehakt. De Cubaanse regering beslist om komaf te maken met de peso convertible (CUC) die al jaren voor verwarring zorgde bij zowel locals als toeristen.
Er valt veel te vertellen over wat er de laatste decennia op monetair en economisch vlak in Cuba is gebeurd. Héél veel. Zelfs voor een Cubaan is het niet altijd duidelijk. Er is meer dan één munt. De euro en dollar vloeien er rijkelijk. In sommige winkels kan je alleen maar met een bankkaart betalen waar MLC opstaat. En ze hebben hun eigen Cubaanse peso zonder veel waarde. Met pesos koop je zelfs geen rijstkoker.

MLC? Ik hoor het je denken!

Een digitale munt, de bitcoin van Cuba, de Moneda Libremente Convertible.
Met MLC kan een Cubaan basisproducten zoals rijst, pasta, tomatensaus, bloem, kaas, koffie, ….. kopen in een speciale MLC-winkel. Of electronica, of toiletartikelen of beddengoed. Daar waar je dus alleen maar kan betalen met MLC.

Jij kan betalen met 3 munten op Cuba

  1. MLC
    Met een Visa- of Mastercard kan jij betalen in MLC-winkels.
    Wat je er kan kopen? Rum uit Cuba, wijn uit Chili, een blikje bier uit Tsjechië of smaakloze Gouda uit Nederland. Of shampoo van 13 euro. Maandverband voor 8 euro. Hoe Cubanen dit allemaal kunnen betalen, is me soms echt een raadsel.
    Wat je er moet voor over hebben? Tijd! Soms is het uren aanschuiven en heb je de pech aan de kassa te staan als de electriciteit uitvalt of de internetverbinding weer verdwenen is.

  2. EURO
    Je vervoer, accommodatie, activiteiten en/of maaltijden betaal je in je eigen munt. Het is dus héél belangrijk om voldoende euro in cash geld mee te nemen op reis.

  3. PESO
    Een drankje aan een kraam, fruit van een straatventer of de toegang van een museum zijn zaken die je in Cubaanse peso kan betalen. Ook in restaurants is het vaak mogelijk om in peso te betalen.

Cubanen hun koopkracht wordt beperkt(er).
En dan kom jij, de rijke toerist.

Een Cubaan heeft niet de keuze uit betaalmiddelen zoals jij.

Het loon van een Cubaan wordt betaald in Cubaanse peso. Werk je niet in toerisme, heb je geen toegang tot de euro of de dollar. En heb je geen connecties in het buitenland, is een MLC-bankkaart een utopie.

Cubanen die wél een bankkaart hebben en beschikken over voldoende geld, kopen massaal in deze MLC en verkopen in Cubaanse peso voor het dubbel van de prijs op straat.

Jij komt binnen met de felbegeerde euro en dollar. Jij kan dus een wereld van verschil maken voor de Cubaan die je net 2 euro fooi gaf.

Om je een idee te geven van enkele prijzen:

  • een paar sportschoenen: 220 dollar

  • een fles Havana Club 7 años: 23 MLC

  • 500 gr zout: 13 MLC

  • Head & Shoulders: 11 MLC

  • 500 gr pasta: 2.50 MLC

  • 1 kg cerealen: 7 MLC

Om dus te kunnen voorzien in hun behoeften, zijn ze genoodzaakt om een extra centje bij te verdienen. En daar hebben ze héél goede truken voor.

Spreken we nog steeds van oplichterij? Of eerder een overlevingsmodus?

Deze situatie heeft een enorme impact op de Cubaanse samenleving. Een Cubaan gaat op meesterlijke wijze om met problemen en is bijzonder vindingrijk met oplossingen. En jij, jij helpt ze daarbij. Soms zal je het zelfs niet beseffen. Nieuwsgierig naar hoe een Cubaan een extra centje zal bijverdienen dankzij jou? Of hoe een Cubaan jou in het zak kan zetten?

Wil je weten hoe de monetaire situatie eruit zag voor de afschaffing van de CUC?

Vorige
Vorige

De Cubaanse truken van de malecón

Volgende
Volgende

De CUC bestaat niet meer