con gusto del caribe

View Original

Hoe duur is een reis naar Cuba?

Dat is afhankelijk van hoe je reist en wat jouw definitie van duur is. Cuba mag dan wel een derdewereldland zijn, het is een dure bestemming voor de Westerse toerist. Het is niet het Thailand van de Caraïben, laat dat duidelijk zijn. Geen idee hoeveel per dag je moet voorzien? Ik geef je graag enkele richtlijnen, gebaseerd op prijzen wanneer ik een groep rond het prachtige eiland leid. Al kan het ook met lange ‘ij’.

Je verblijf

Basis accommodatie (kamer met eigen badkamer) in een casa particular betaal je tussen de 25 en 35 euro op basis van een dubbele kamer. En euro is inderdaad de munt waarmee jij betaalt! Voor een ontbijt in je casa betaal je 5 tot 6 eur per persoon. Ga je naar de meer luxueuze versie van een casa particular (kamer met eigen badkamer maar meer Westerse stijl qua inrichting en comfort), reken dan op 35 tot 120 eur op basis van een dubbele kamer. En doorgaans zal het ontbijt dan ook iets duurder zijn. Dat wil helaas niet zeggen dat daar standaard een fles bubbels wordt bijgeleverd.

Prijzen voor hotels ken ik niet, die vermijd ik. Maar 4*-sterrenhotels durven in La Habana al snel tot 300 euro vragen voor een standaardkamer per nacht. It’s up to you!

In Cuba kan je slapen in hotels van de staat, particulieren of bij de mensen thuis. Ik geef je daarover hier graag meer uitleg.

Maaltijden  

Voor een lunch betaal je tussen 7 en 15 euro per persoon als je niet in een chique restaurant uit eten gaat. In een broodjeszaak heb je al een sandwich voor 3 of 4 euro. Een pizza van de plaatselijke pizzeria of een toast met ham en kaas om mee te nemen, betaal je maar 100 tot 150 peso. Ga je ’s avonds gaan eten in de goedkoopste restaurants die je reisgids aanraadt, dan eet je voor 10 à 17 euro al een stevig hoofdgerecht.

De betere restaurants in bijvoorbeeld Vedado, La Habana gaan nog een trapje hoger. Daar kan je rekening al snel oplopen tot 40 euro per persoon.

De prijzen van je maaltijden kan je het best in de hand houden. Kies je voor streetfood, dan kom je makkelijk rond voor 10 euro per dag, inclusief een rijkelijk ontbijt in je casa. Of het écht allemaal gezond is, en je niet met diabetes naar huis keert, is twijfelachtig.

Drank

En wat met die rum? Een mojito wordt doorgaans geserveerd voor 300 tot 400 pesos. Maar je vindt hem vast goedkoper of duurder, afhankelijk van de plaats waar je die drinkt. De prijs van een fles rum (Havana Club 7 años – mijn absolute favoriet ) is sinds 2019 tot 3 keer in prijs gestegen. Je moest er in februari 2023 ongeveer 24 euro voor ophoesten.

Bier is duur. Reken op 250 tot 350 peso. En er is niet altijd de mogelijkheid om één van de 3 lokale bieren te kopen. Tenzij je naar de hotels gaat die in handen zijn van de staat.

Water idem. Het is niet makkelijk te vinden en het aanbod is kleiner dan de vraag dus de prijs is duur. Vaak koop je water in de stalletjes op straat en betaal je 150 tot 250 peso voor 1.5 liter. Je neemt best ook iets mee om je water te zuiveren. Soms is het een échte zoektocht om flessenwater te vinden.

Frisdrank. Of het nu hun plaatselijke suikerdranken zijn of de geïmporteerde Pepsi, je betaalt makkelijk 300 tot 500 peso voor een blik.
Bij maaltijden en drank bepaalt je wisselkoers vaak hoe duur of goedkoop iets wordt.

Transport

Over transport durf ik niet uit te wijden. Dat is een beetje zoals op de vismarkt. Je betaalt de prijs van de dag. Maar dit zal een ruim deel van je budget zijn. Vandaag kan je voor een traject 20 euro betalen, de week erop misschien 15 euro of 35 euro. Als er geen benzine is, is er geen benzine. En die wie het meeste betaalt of voorrang heeft, wint. Lees zeker mijn blog over hoe je te verplaatsen op Cuba. Zo krijg je een idee wat voor jou misschien het goedkoopste of comfortabelste kan zijn.

Activiteiten

Ook activiteiten kosten geld! En inkom voor nationale parken ook. Hoe meer je georganiseerd doet of hoe meer dingen die je doet of bezoekt, je budget zal stijgen. Om je een idee te geven: een trekking naar de Comandancia van Fidel in de Sierra Maestra kost ondertussen al makkelijk 60 euro. Een fietstocht in La Habana van 4 uur betaal je minimaal 30 euro.

De totaalprijs van je reis hangt ook af van waar je je geld wisselt en of je de juiste hoeveelheid cash meenam uit België.

Wil je een beter idee krijgen over de kosten die het best passen bij jouw reisvoorkeuren? Eén adres!

De foto’s op deze pagina werden genomen door mijn deelnemers van Joker-reizen 2022.